Storsand Panorama hm trenger noen tips her;-)
jaggu mitt første Panorama bildet, 3 stk satt sammen i ps, og for å overgå meg selv har jeg også kun brukt manuell fokus noen jeg ikke er verdensmester i enda, synes det tiltider er vanskelig å se hvor skarpt ting er;-);-) hm og nei trenger ikke Briller;-) men kanskje et triks å bruke live view skjermen mer?? kom gjerne med tips.-)
rett og slett ikke så verst ikke mitt mest spennende bildet, men et fint morgenlys lys i det minste da;-)
Utstyr
  • canon 450
  • 18-55
  • Blender-
  • Nei
  • Annetstativ, 3 bilder satt sammen i ps
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_568023} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Heidi N.

Synes også manuell fokus er veldig vanskelig, og den live view skjermen glemmer jeg helt av.... Synes du har satt bildene fint sammen, og skarpheten synes jeg er god. Antar at dette ikke er raw? Du ville da i såfall fått det enda skarpere.
Heidi
kristin P.

hehehe takk for innspill Heidi, er redd for at dette er Raw;-);-),-) LOL;-) hehe øvelse gjør mester sikkert;-) men herregud med det kamera og objektivet jeg bruker så begrenser det seg kanskje litt og, venter spent på ekspert utalelser utover ettermiddagen;-);-)
Avsluttet .

Ja jeg har prøvd jeg også. Men glemt det. Men jammen synes jeg at du har fått frem et godt bilde der du har tråklet sammen et og et bilde slik at det fremstår som her.
Jeg ser ingen tegn på sammenkoblingene. Men sjøen er litt skjev i høyresiden ser du det?
Mulig alt lener seg litt mot venstresiden.

Et greit motiv, ikke all verdens beste da men det visste du.
Litt uskarpt er det vel også ja.

Yes, bra jobba dette Kristin med noen små svakheter som nevnt.
mvh arild
kristin P.

Ja her renner alt vannet inn mot land Arild;-);-) litt for fort, er nok jeg som ikke har rettet opp horissonten i ettertid:-) selve sammen settning av bildet gikk som en lek egentlig, den delen fikset ps for meg, jeg måtte bare beskjære i alle ytterkanter til slutt, det jeg lurer mest på er egentlig hvor velykket det blir med panorama hvis jeg bruker autofukus med eks blender 11 og bare en spot som søker, hva det har for slutt resultatet å si, og nå snør det og regner bort over så det er uaktuellt å gå ut å prøve på et par dager;-);-) men når jeg er på skarpheten så burde jeg kanskje ta en tur til optikeren før jeg fortsetter med manuell fokus;-);-);-) hehehe men uansett med manuell fokus er hele bildet like uskarpt så da er det iallefall en helhet;-);-)
Avsluttet .

Hei igjen
Jeg har aldri brukt manuell fokus, jo jeg har nok prøvd, men overlater det til autoen.

Når du først snakker om fokus, så leste jeg faktisk en plass av en kjent fotograf, husker ikke navn. Men der sto ihvertfall å lese at vi burde bruke spot mye mer i landskapsbilder. Som du sikkert vet så er det i sentrum av bildet at det blir aller skarpest, uansett objektiv, vel nå har jeg tilgode å prøve Sigma sitt til kr. 180.000,- da hehe.
Og med blender 11, ja den bruker jeg oftest i landskapsbilder.
Så, prøv det når været igjen tillater det.
Her på Jæren er solskinn og pent vær, og nesten 5 plussgrader. Var herlig ved sjøen igår, blikkstille, på land altså, men høye nok bølger til at jeg fikk den sløringen som jeg prøvde meg på igår.

Stå på, du e flink.
mvh arild
kristin P.

Ja jeg bruker alltid en la oss kalle det en "prikk" på fokusen når jeg tar bildene mine, men bytter på hvem av de det er avhengi av hvor jeg vil ha mest fokus, tar jeg et normalt landskapsbildet bruker jeg mye den den neders i midten for da blir ofte fukus punktet 1/3 inn i bildet som i teorien skal være best i landskapsbidler for å få både dybde skarphet og en forgrunn i fokus, men det hender jo ofte jeg bruker både f 13 og 16 for å sikre med dybde skarphet. men utfordringene startet jo i det jeg skulle ta tre bilder ved siden av hverandre og var nødt til å flytte kamera;-);-);-)
Avsluttet .

Jepp, helt riktig slik du nevner med fokus. Da er vi, og har vel alltid vært enige om det meste:)

mvh arild
kristin P.

hehehe ja det skulle en tru Arild:-):-) så får jeg håpe en reser på Panorama bilder og manuell fokus dukker opp her i løpet av kvelden;-);-)
Eirik B.

Manuellfokus tror jeg alltid er lurt å bruke når man tar panoramabilder. Dette fordi at det vil se rart ut hvis fokuset flytter seg for hvert bilde.

Ble ikke så aller verst dette- litt uskarpt er det jo, men jeg skal ikke skryte på meg at jeg uten videre hadde klart det bedre selv.

Jeg syns komposisjonen sitter bra her. Flott dybde.

Mvh
Eirik Bøe
Bjarte W.

Selve sammensetningen av bildene synes jeg er perfekt - kan ikke se noen spor etter den. Nå er ikke jeg noen reser på panorama bilder, men har forsøkt litt og lest en del. Hvis du zoomer inn når du bruker LiveView, er det ganske enkelt å få det skarpt, og det beste resultatet får du hvis du har tilnærmet samme avstand til hele objektet. Har du ikke samme avstand til objektet, slik som du, kan en jo begynne med dof-beregninger. I så måte kan du finne en kalkulator, evt formler på www.dofmaster.com.
Personlig blir det litt for teknisk for meg - jeg er mer tilhenger av prøve-og-feile metoden, og evt etterbehandling hvis mulig.
Forøvrig bra komp og utsnitt, fint lys, men kanskje ørlite blast.

- Bjarte
Walter S.

Hei Kristin!

Når det gjelder min erfaring med panorama (bruker noe som heter PanaoramMaker4 - et gratis program jeg fikk med når jeg kjøpte et Panasonic kamera for noen år siden - så er det aller viktigste å vatre opp kamera helt nøyaktig, i alle posisjoner som objektivet svinger i.
Dernest bruker jeg manuell blender og eksponeringstid, for å ikke få 2 forskjellig eksponerte bilder. Jeg bruker 5-brackets uansett.

Bruker autofokus uten å blunke, men regner ut (tørrtrener) akkurat HVOR og setter setter fokuspunktet målrettet - som selvfølgelig bør være like langt unna kamera for begge, eventuellt alle tre bilder jeg skal bruke.

Blender 8 - 9, maks 11 holder lenge hvis det ikke er tele vi snakker om (men hvem er det som bruker tele til panorama...?).

Du snakker om blender 13 og 16 - noe som er i overkant etter min mening, fordi da begynner diffraksjonen å gjøre seg gjeldende, som kan gi mykere fokus (diffraksjon av lys), noe som ser ut som uskarphet. Hvert objektiv har sin "Sweet-Spot" når det gjelder blender for skarphet / oppløsing, noe man bør lese seg frem til i tester og huske for sine objektiver.

En ting til. Ikke bruk store vidvinkler til panorama (mindre enne 17-16mm på DX) fordi da kan du risikere at horisonten bukler seg - to ganger - og det ser litt rart ut.

Gratulere med første panaorama! Det kommer til å bli rutine etter den 50-iende..!
;o)

Mvh,
Walter

P.S.: Beklager sent svar, har ikke sette denne før i dag.
kristin P.

Tusen hjerelig Walter, der sparte du meg for my tid på nettet:-):-) du får følge med å se hva som skjer,-);-) men jeg ble en del klokere nå:-)
Walter S.

Ang. Difraksjon / diffraction så leste jeg en interessant artikkel i dag på http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-ph...paign=fup3
i fra Cambridge In Color, hvor man, litt ned på siden, under "What it looks like" - kan se et typisk eksempel på forskjellen i oppløsing på henholdsvis f/8.0 - f/11 - f/16 og f/22 - det er ganske utrolig!

Kjenner jeg foto.no rett så virker antageligvis ikke denne lange linken jeg limte inn her uansett, så oppskriften for å finne frem er:
1 - http://www.cambridgeincolour.com/
2 - http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-ph...graphy.htm

Kanskje det virker?

Mvh,
Walter
kristin P.

takker igjen Walter for hjelpen, har ikke rukket og fortsette panorama prosjektet enda, men det kommer;-);-)
Olav Bjarte K.

Du kan også vurdere å bruke manuelle objektiver av den gamle sorten. Da må du ta hensyn til at brennvidden øker med bruk på sensor mindre enn 24x36 mm (ff). En 24 mm ganges med 1.6, som er faktoren for din EOS 450, og du har effektiv brennvidde. Du må da evt. velge et objektiv med fast brennvidde av god optisk kvalitet, f eks Zeiss, som kan være dyrt. Jeg bruker selv ofte en Olympus OM 28 mm med adapter til EOS, og en Contax 35 mm på samme måten. Begge er utrolig skarpe. Disse objektivene har dybdeskarphetsskala, gjerne inngravert. Du setter da uendelighetsmerke overett med valgt blender, og vips! så har du stilt skarphet fra-til iht til dette. Denne funksjonen kalles hyperfokal, og med litt trening er det bare gøy!

Vennlig hilsen.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu